zaterdag, mei 12, 2007

Exercez ici votre néerlandais

Zoals onze trouwe lezer weet, is de redactie van Witte sokken erg bekommerd om de integratie van anderstaligen in onze gemeenschap. Immers, zonder behoorlijke kennis van onze taal, kan een nieuwkomer zich nooit voldoende inburgeren. Helaas wensen niet alle nieuwkomers een volwaardig lid van onze gemeenschap te zijn. Sommigen verkiezen buitenstaander te blijven of zelfs een eigen getto te stichten. Zij verzinnen doorzichtige excuses in de stijl van: "Ik heb nooit Nederlands geleerd op school, "Ik ben er nog niet klaar voor", "J'apprends facilement les langues et j'ai essayé le flamand, mais ça ne rentre pas" of "Le flamand n'est pas une vraie langue, mais plutôt un ensemble de dialectes Ménapiens". Nous sommes quand même tous des Belges, n'est-ce pas?

Anderzijds mogen we niet alle nieuwkomers over de zelfde kam scheren. Een niet onaanzienlijke groep volgt met prijzenswaardige volharding avondlessen in onze schone taal en stort zich met volle overgave op de activiteiten van ons rijke verenigingsleven. Maar het vuur waarmee ze hun Nederlands oefenen, wordt snel geblust door de gretigheid van de Vlaming om zijn meertaligheid te bewijzen. Ook onze middenstand treft hier schuld. De minste aarzeling tussen de of het brood, een half woord in het Frans - parapluie, hoe zeg je dat in het Nederlands? - of een flauwe schemering van een buitenlands accent in een verder perfecte Nederlandse volzin, worden al snel aangegrepen om de bestelling verder af te handelen in het Frans. De klant moest maar eens denken dat de handelaar flamingant is.

Maar met de actie Oefen hier je nederlands spannen de provincie Vlaams-Brabant en vzw De Rand samen om de nieuwkomers te helpen bij hun integratie. De anderstalige die zijn Nederlands oefent bij de deelnemende handelaars krijgt per bezoek een stempel op een spaarkaart. Na vier stempels is de spaarkaart vol en kan de houder aan een wedstrijd deelnemen. De eerste prijs is een luxeweekend ter waarde van 250 euro.

Ook Witte sokken wenst zijn steentje bij te dragen. Zoals we al herhaaldelijk schreven, ontvangen wij alle nieuwe Vlamingen met open armen, of ze nu uit nabije gewesten komen of uit verre buitenlanden. Iedere nieuwe Vlaming, kan op onze commentaarpagina's zijn Nederlands oefenen. Wegens de ontoereikendheid van ons budget kunnen wij helaas geen luxeweekends uitreiken, maar geven wij in de plaats hiervan gratis taaladvies en verloten wij een paar witte sokken onder de deelnemers van onze actie.

Noot: Onze redactiemedewerkster heeft ons erop gewezen dat de actie Oefen hier je Nederlands al bestaat sinds oktober 2006. Verder onderzoek leert ons dat slechts een minderheid van de middenstanders uit de Vlaamse Rand aan deze actie deelneemt. Witte sokken is deze handelaren erkentelijk, maar wenst tegelijk een warme oproep richten tot de andere handelaren om zich ook aan te sluiten bij dit mooie initiatief.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Vive la Flandre!

Skender zei

Een wijkagent zei me ooit: Alle migranten die hier via Nederland terecht gekomen zijn, spreken Nederlands. Komen ze via Frankrijk of Wallonië, dan spreken ze Frans. Maar als ze Frans noch Nederlands spreken, dan mag je er zeker van zijn dat ze rechtstreeks naar Vlaanderen gekomen zijn.

Om een of andere reden is het in Vlaanderen zeer "not done" om te eisen dat nieuwkomers onze taal leren. Er zijn gratis tolkdiensten om ervoor te zorgen dat die mensen toch maar geen Nederlands zouden moeten kennen. Stadsbesturen richten VZW's op om de taalwetgeving te omzeilen en toch maar migranten in hun eigen taal te kunnen verder helpen. Er lijken meer faciliteiten te bestaan voor Berbers, Turken of Kosovaren in Gent dan er voor Franstaligen zijn in Voeren. Tja, wat verwacht je dan...

Ik heb er niets op tegen dat je nieuwkomers helpt, maar waarom zou je mensen die hier al jaren wonen moeten blijven voorzien van gratis tolken?

Anoniem zei

Laten we een voorbeeld nemen aan Wallonië.

Het Nederlands is met 76% de meestgekozen tweede taal die wordt onderwezen in de 113 taalbadprojecten van scholen in de Franstalige Gemeenschap in België. 19% van de scholen geeft Engels, 3% Duits. De provincie Luxembourg telt 8 van die immersion-scholen. Bron: L'Avenir