zondag, maart 18, 2007

Vervroegd pensioen

Eén van de hangijzers die de laatste jaren de gemoederen in onze maatschappij plegen te verhitten is de vergrijzing van onze samenleving. Media, academici en overheid voorspellen de meest verschrikkelijke doemscenario's. Horden bejaarden zullen, na een leven van hard labeur, onze stadscentra overspoelen om daar vechtend over straat te rollen voor de inhoud van een vuilnisbak.

Om deze sombere toekomstvisie te bezweren, zullen onze overheden de gepaste maatregelen nemen. Zoals de opiniemakers ons langs diverse kanalen hebben laten weten, is het generatiepact de eerste bescheiden stap in een reeks van harde maar noodzakelijke beschikkingen voor het veiligstellen van de welvaart op rijpere leeftijd. Gedaan zal het zijn met onze welverdiende rust op vijftig jaar, na vijfentwintig jaar zwoegen voor ons loon. Nee, ons lijden dient gerekt tot een loopbaan van minstens veertig jaar. De werknemer die verwacht voor zijn zeventigste van zijn pensioen te kunnen genieten, lijdt aan een ernstige vorm van zelfbedrog.

Witte sokken wenst echter niet bij de pakken te blijven zitten en heeft daarom een alternatief, maar niet minder afdoend voorstel ter oplossing van dit nijpend probleem. Het wondermiddel om ons toch vervroegd uit het arbeidsleven te laten terugtreden heet consuminderen. Deze welluidende term staat voor spaarzaam leven en werd uitgevonden door onze noorderburen, die, zoals algemeen geweten, reeds een eeuwenlange expertise op dat vlak kunnen voorleggen.

Zeker in een samenleving die de grootste welvaart ooit gekend heeft voorgebracht, kan het spaarzame leven ons helpen onze pensioendroom te verwezenlijken. Immers, veel van de welvaart die ons nu te beurt valt, is van het luxueuze type en kunnen wij ons zonder pijn in het hart ontzeggen. Hebben wij nu echt een badkamer nodig van het welness type, met twee pompbakken, dubbele regendouche en bubbelbad? Onze voorouders waren al gelukkig met stromend water. Moeten wij echt onze zuurverdiende overvloed besteden aan overbodigheden als een GSM of een eigen auto? Kunt gij niet gewoon met uw fiets naar een telefooncel gaan? Wilt gij echt nu al uw pensioen naar de horeca dragen? Onze voorouders waren gelukkig in hun hof met zelfgekweekte groenten, mestten hun eigen varkens vet en legden hun eieren zelf. Gelooft gij nu echt zoveel gelukkiger te worden met uw dagelijkse gesurf op internet? Zeg uw abonnement meteen op en besteed uw tijd aan nuttiger zaken.

Witte sokken raadt zijn lezers met aandrang aan om het mes te zetten in alle overtollige uitgaven. Geniet nog in uw jeugd van uw pensioen en zie hoe uw spilzieke generatiegenoten gedoemd zijn om, op aansporen van de overheid, te zuchten onder het juk van de betaalde arbeid.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

In sommige winkelcentra in Nederland is er al een samenscholingsverbod voor senioren.
Ze zouden teveel samen naar het jong vrouwelijk schoon kijken en daarbij pikante opmerkingen maken. Naast hangjongeren hebben we nu ook hangouderen.

Anoniem zei

BELGIQUE A L’AMERICAIN (of een oproep tot het redden van onze sociale zekerheid).

De jongste tijd worden we steeds meer geconfronteerd met de almaar luidere roep naar een onafhankelijk Vlaanderen.
Bewust gebruikt men in dat opzicht sympathiek klinkende termen zoals onafhankelijkheid en zelfbestuur terwijl het eigenlijk neerkomt op de vernietiging van België en meteen ook van de welvaartstaat zoals we die tot nu toe kenden.
Velen zijn door de onophoudelijke propaganda die gevoerd wordt de mening toegedaan dat een onafhankelijk Vlaanderen inderdaad ook een verbetering voor Vlaanderen zou kunnen meebrengen.
Die verbetering zou er in de eerste plaats komen door een forse kapitaalsinjectie in de Vlaamse economie , het geld dat men daarvoor nodig zou hebben is dan immers ruim voorhanden doordat er in een onafhankelijk Vlaanderen geen sprake meer zou zijn van de fameuze geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië.
Op het eerste zicht lijkt alles te kloppen als een bus maar voor wie tweemaal nadenkt komen algauw de nadelen en zelfs de totale rampspoed naar voor die een splitsing van België met zich mee zal brengen.

Met de regelmaat van de klok verschijnen er in de media verhalen van goedkope Oost-Europese arbeidskrachten die hier de jobs van de lokale bevolking komen inpikken.
Ook zien we dikwijls bedrijven van hieruit vertrekken naar deze lage-loon landen.
Door de vele beslommeringen die zo’n délokalisatie met zich meebrengt laten gelukkig niet alle bedrijven zich tot een dergelijke verhuis verleiden.
Geheel anders zal de situatie zijn wanneer men erin slaagt om België op te splitsen in twee delen of van zodra men zelfs maar de sociale zekerheid opsplitst.
Wallonië zal er van dan af helemaal alleen voorstaan en zal niet meer over de middelen beschikken om een sociaal zekerheidsstelsel te financieren voor hun werklozen , ouderen en zieken.
Deze nieuwe zelfgecreëerde straatarme buur zal zich bovendien genoodzaakt zien om vele mensen die nu nog in staatsverband tewerkgesteld zijn op straat te zetten door gebrek aan financiële middelen.
Om brood op de plank te krijgen voor zichzelf en hun familie zal dit immens leger werklozen nu verplicht zijn om tegen elke prijs werk te vinden.
Omdat de zware Waalse industrie (waardoor België en in het bijzonder Vlaanderen zich tijdens de moeilijke crisisjaren recht kon houden) op sterven na dood is zullen deze hopelozen zich massaal op het welvarende Vlaanderen richten.
De Vlaamse industrie zal door zo’n groot en plots aanbod van werkwilligen aan lage loontjes rap hun keuze gemaakt hebben.
Door de wet van vraag en aanbod en door onderlinge concurrentie gedreven zal zij niet anders kunnen dan deze sterk gemotiveerde werkzoekenden tewerk te stellen aan absolute minimumlonen.
De desastreuze gevolgen zullen niet lang op zich laten wachten.
Wie nu in Vlaanderen zijn job zal willen behouden zal bereid moeten zijn om ook aan deze voorwaarden te werken.
Resultaat : Lagere lonen , verslechterende arbeidsvoorwaarden vermindering van levensstandaard en koopkracht en dus een ramp voor de middenstand en kmo’s.

Daaruit zal onvermijdelijk volgen een vermindering van belastingsinkomsten voor de staat , waardoor ook hier in Vlaanderen de goede sociale voorzieningen (kinderbijslag,pensioenen,ziekteverzekering, enz…)voorgoed tot het verleden zullen behoren.
Welvaart voor Vlaanderen door een onafhankelijk Vlaanderen , de slogan van de Vlaams nationalistische separatisten zal binnen de kortste keren tot een echte nachtmerrie verworden. Welvaart zal slechts nog een vage herinnering uit de goeie oude unitaire tijd zijn.

Maar onze industrie zal er dan toch wel bij varen zullen sommigen opperen.
Helaas ook hier zal dit geenszins het geval zijn want alhoewel de lonen zullen dalen zullen ze toch niet dalen tot op het niveau van de nieuw opgekomen industrielanden.
Onze lonen zullen bevriezen op het niveau van de bestaands en loon minima die hier hoe dan ook nog altijd hoger zullen zijn dan die in de ex-Oostbloklanden en het verre oosten.
We zullen dus Armer geworden zijn maar nog net niet straatarm en daardoor zullen we willens- nillens gedwongen worden enkel nog de goedkoopste goederen aan te kopen.
In realiteit wil dat zeggen , enkel nog die goederen die geproduceerd werden in die lage-loon landen.
Bedenk wel dat dit enkel maar mogelijk is dank zij de aan slavenarbeid grenzende condities waaronder deze mensen ginder moeten werken.
En daartegenover zal zelfs onze industrie het loodje moeten leggen.

In Wallonië zal intussen de toestand zo mogelijk nog schrijnender geworden zijn.
De armlastige Waalse regering zal het aan zichzelf en zijn bevolking verplicht zijn om op zijn beurt tegen elke prijs werk te creëren en zal dat enkel kunnen doen door “vreemd” kapitaal aan te trekken voor nieuw op te richten industrieën in wat we tot nu toe als de groene long van België kunnen beschouwen.
Niet meer geremd door enige Belgische wetgeving zal Wallonië zich als het ware automatisch gedwongen zien om aan investeerders de soepelste Europese bedrijfs,milieu en lonen ethiek aan te bieden.
In dit geval zijn dit de loon en arbeidsvoorwaarden van de nieuw aangesloten Oost-Europese lidstaten.
Men hoeft er geen moment over te twijfelen dat deze investeerders in de eerste plaats uit Vlaanderen zullen komen.
Immers ,wie er tot nu toe tegen opzag om zijn bedrijf te verhuizen zal nu met een soort van tweede Roemenië op 30 km van zijn achterdeur geen seconde twijfelen.
Kortom een neerwaartse spiraal die eenmaal als ze een feit is nog moeilijk zal om te keren zijn.

Indien iedereen zomaar kritiekloos blijft meelopen in dit verdeel en heers beleid zal de prijs die we daar met z'n allen (industrieelen,zelfstandigen,kmo's,loontrekkenden,hulpbehoevenende en vrije beroepen) voor zullen moeten betalen zeer hoog zijn.
De eerste tekenen zijn reeds zichtbaar,moordende concurrentie voor de bedrijven,loonmatigingen,kafkaiaanse administratie,afbouw van de pensioenen,toenemende werkdruk etc...
De welvaart die we tot voor kort kenden zal enkel nog iets zijn waar we met heimwee en weemoed aan zullen terugdenken.

STOP DEZE WAANZIN

Alain zei

Witte sokken wenst de pensioenwatcher te danken voor de bezorgde bijdrage over de toekomst van ons land. Ons kan zijn toekomstvisie echter niet deren. Wij doen verder met onze spaarzame levenswandel om zo onze toekomst veilig te stellen. Het verheugende aan zijn voorspelling is echter dat onze Waalse vrienden dan, zij het onder harde economische dwang, eindelijk onze schone Vlaamse taal zullen hanteren.
Wij raden de auteur van deze bijdrage aan zijn wijsheid niet alleen te beperken tot met het bescheiden lezerspubliek van Witte sokken, maar middels een gratis blogspot- of skynetblog onder de aandacht te brengen van een ruimer publiek. Witte sokken zal niet nalaten de discussie te voeren in de commentaarfunctie van dit medium.

Anoniem zei

Je logica klopt. Overconsummatie kan misschien leiden tot een beter draaiende economie, maar velen zijn op hun zestigste financieel leeggezogen en hebben een levensstandaard opgebouwd waarbij ze het gevoel hebben daar niets van te kunnen inboeten. Een extraatje af en toe kan en moet kunnen, maar overdrijven kan leiden tot excessen waarvan het einde niet in zicht is.

Anoniem zei

dank

Anoniem zei

Waarde Alain, beste "Witte sokken",

Eerst wens ik U te danken voor de vriendelijke woorden die U tot mij richt in de reacties op mijn berichtjes.
Wellicht zal het U niet ontgaan zijn dat "De pensioenwatcher" en "De welvaartwatcher" één en de zelfde persoon zijn.

Zelf een weblog beginnen zal niet voor meteen zijn temeer daar ik de eerder door U geuite raadgevingen in verband met het internet naar waarde weet te schatten.
Diezelfde zienswijze is me immers niet vreemd.

Deze blog bevalt me echter zeer en lijkt me de mogelijkheid te bieden om mijn zorgen tot uitdrukking te brengen in een beschaafde gedachtewisseling.

Iets meer zoek ik op dit moment nog niet of kan U me een uitweg tonen voor de diepe zorgen die ik me nu bijna zonder ophouden ...maak.

Met Uw goedvinden, heel graag tot binnenkort

Anoniem zei

veel geleerd