donderdag, maart 29, 2007

Dicht de digitale kloof

Het begrip digitale kloof verwijst naar de maatschappelijke ongelijkheid tussen de nieuwgeletterden die thuis over een PC met internetverbinding beschikken en de sukkelaars die dit privilege moeten ontberen. Deze oudgeletterden moeten genoegen nemen met bedrukt papier en brievenpost voor het laven van hun kennis- en communicatiebehoeften. Het schrale cultureel leven van de digibeet blijft beperkt tot boekwerken van Plato, Kafka, Garcia Marquez of Spinoza of de CD's van verouderde meesters als Bach of James Last. Tot het rijke culturele aanbod van weblogs, wikipedia of YouTube hebben de slachtoffers van de digitale uitsluiting geen toegang.

Het vooruitzicht op een steeds toenemende digitale ongelijkheid, noopt overheden en verkopers van computermateriaal tot actie. Campagnes worden gelanceerd, steunpunten opgericht, digitale weken en congressen georganiseerd om de kloof zo snel mogelijk te dichten. Geen enkele kansengroep mag ontsnappen aan digitale actieplannen: van de wieg tot het graf, van de bewaarschool tot het ouderlingengesticht, van de kerk tot de moskee, overal wordt gewerkt aan de verhoging van de pc penetratie. Om het in de woorden van deze nieuwe volksverheffers te zeggen:

Kunnen lezen en schrijven is niet genoeg. Een nieuwe (digitale) alfabetisering dringt zich op. Voor sommigen is dit een kleine stap, maar niet iedereen krijgt de kans om zich mee op de informatiesnelweg te begeven. Nieuwe geletterdheidprojecten willen werk maken van e-inclusie zodat niemand van de digitale informatiemaatschappij wordt uitgesloten.

Witte sokken wenst zijn ongenoegen te uiten over deze gang van zaken. Immers, is het de taak van onze geliefde bestuurders om het minder vermogend deel van onze bevolking tot overconsumptie aan te zetten? Verwachten onze arbeiderspartijen dat de leefloner zich in de schuld steekt bij een bank waarvoor zij zelf een meldpunt hebben opgericht? Moet de laaggeletterde het beetje dat hij van zijn minimunloon kan sparen, naar de computerwinkel dragen, in plaats van dit te reserveren voor zijn brugpensioen? Heeft onze sympathieke pensioenminister al overwogen hoe hij de kosten van de vergrijzing gaat opvangen?

De redactie van Witte sokken wenst ook zijn bezorgdheid uit te drukken over het milieu. Waar moet al die electriciteit vandaan komen als iedereen zijn belastingsbrief aan de computer invult? En met welke energie worden de batterijen van de hoogstgesofisticeerde handcomputers en SMSdienstenmachines opgeladen? Willen wij niet, het gedachtengoed van de heer Gore indachtig, dat er minder kwistig wordt omgesprongen met onze fossiele brandstoffen? Hoe kunnen onze regeerders dan nog onze kernenergie afschaffen?

Witte sokken roept de overheden en de digikansen vzw's dringend op om de digitale kloof te dichten, maar dan van de andere kant: door het computergebruik te ontmoedigen en door de toegang tot de superieure digitale media voor te behouden aan een beperkte groep van wijzen en priesters. Onze lezers roepen wij op om hun computer buiten te gooien en zich voortaan te voet naar het loket van bank of overheidsdienst te begeven. Het kan uw gezondheid enkel ten goede komen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Om terug te komen op het verbruik. Het blijkt inderdaad zo te zijn dat de centrale servers van de internetproviders massa's electriciteit verbruiken. Die servers moeten 24/7 draaien. Met noodgeneratoren in geval van onderbrekingen in de electriciteitstoevoer.
Dat stond in de Knack van verleden week.

Met de toenemende digitalisering zal het energieverbruik dus drastisch stijgen.

Mijns inziens moeten de kroostrijke families terug de hoeksteen van de samenleving vormen - met maar 1 pc per gezin. In plaats van al die alleenwonende vrijgezellen, zoals mijzelf, die ieder hun eigen pc'tje hebben dat ze met niemand kunnen delen.

Anoniem zei

Voor de jonkmannen en de jongedochters zijn er computers in de boekerij. Zo komen ze nog eens in contact met het andere geslacht en worden er weer huisgezinnen gesticht.