zondag, april 23, 2006

Tip voor de Amerikareiziger

Enige maanden geleden vertoefde de redactie van Witte sokken op studiereis in Amerika. Wij hadden onze lezers beloofd om verslag uit te brengen over de eigenaardigheden van deze vreemde volksstam.

In deze aflevering willen we onze lezers graag waarschuwen voor het taalgebruik in dit exotische land. Men spreekt er het Amerikaans Engels dat uw leraar Engels u verboden heeft. Eindelijk kunt u wraak nemen op deze anglofiele man door het vulgaire Amerikaans te spreken, dat u niet op school hebt geleerd maar zo goed kent van film en televisie.

In Amerika kunt u een vrouw complimenteren met haar ‘nice pants’ zonder verdacht te worden van gluurderij. Frieten zijn ‘fries’ en geen ‘chips’. Vraag niet naar ‘the lift’ maar neem de ‘elevator’naar boven. U wast uw handen in de ‘rest room’ en niet in de ‘toilet’. Uw wagen rijdt op ‘gas’ en niet op ‘petrol’. Vrachtwagens die uw soms van de weg plegen af te rijden zijn geen ‘lorries’ maar ‘trucks’. En een kraan is geen ‘tap’ maar een ‘faucet’. En op culinair vlak:‘biscuits’ zijn geen ‘cookies’. Wanneer u vraagt naar biscuits krijgt u scones.‘Gravey’ is geen vleessaus, maar witte saus. Voorzichtheid is dus geboden. Als u geen taalproblemen wil tijdens uw ‘vacation’ en niet uw ‘holiday’, zoekt u het juiste woord op in dit overzicht.

Geen opmerkingen: