dinsdag, augustus 23, 2005

Op studiereis

Wij hebben hier ten lande nogal wat vooroordelen over de burgers van de grote natie aan de andere kant van de grote plas.

De Amerikaanse gastronomie kan worden samengevat in twee woorden: hamburgers en Coca-Cola. Op sociaal vlak is het al niet veel beter. Meer dan een hamburgerjob is er niet weggelegd voor de gemiddelde Amerikaan. Hoe kan het ook anders? Aardrijkskunde kennen ze niet. Met enige moeite weten ze Amsterdam in Europa te situeren. Belgiƫ, was dat nu de hoofdstad van Zwitserland of van Brussel? Op wetenschappelijk vlak zijn ze niet verder geraakt dan het bijbelse creationisme of in het beste geval de intelligente design theorie.

De Verenigde Staten zijn de meest oorlogszuchtige natie ter wereld. De interventies in Irak en Afghanistan zijn nog maar het prille begin. Hoe kunnen ze anders zijn dan oorlogszuchtig? Het tweede amendement van de grondwet geeft iedere Amerikaan het recht om wapens te dragen en zich te verdedigen tegen iedere schurk die het heeft gemunt op zijn spaarzame bezittingen. Wie iets mispeutert hoeft niet te rekenen op mededogen. Met minder dan de doodstraf is de goegemeente niet tevreden.

Cultuur? Wat hebben ze ons geschonken buiten rodeo's, platte Hollywood producties en country & western muziek (nu ja, muziek). Het land wordt dan nog geleid door een Texaanse cowboy, die zo dom is als het product waarmee zijn vader fortuin heeft gemaakt. Een per ongeluk verkozen randdebiel aan het hoofd van een natie van neanderthalers. Maar dit is niet abnormaal, ze hebben de leider die ze verdienen.

Witte sokken wenst met klem te protesteren tegen de vooroordelen die circuleren in weldenkende, progressief intellectuele kringen over de natie die ons de democratie heeft geschonken en ons heeft bevrijd van de terreur van het nazisme en het communisme. Wij raden iedereen die lijdt aan boven geciteerde vooroordelen de lectuur aan van Bush is dom, een schitterend werk van Frans Verhagen. Haast u, voor het uitverkocht is.

Naast lectuur raadt Witte sokken aan om ter plekke de toestand aan den lijve te ondervinden. Met een beetje geluk komt u zelfs terug als herboren christen of als neoconservatief. De redactie wenst zelf het voorbeeld te geven en vertrekt op studiereis naar het mekka van het wilde kapitalisme. Witte sokken sluit de deuren en verschijnt terug in oktober.

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.