dinsdag, april 25, 2006

Meer basisrechten voor onze jeugd

Onlangs maakte de spreekbuis van de Vlaamse Jeugdraad in het radio 1 programma Lopende Zaken voor gans Vlaanderen bekend dat een rijbewijs een basisrecht is voor de jeugd.

Wij willen ons volgaarne aansluiten bij dit standpunt. Zonder rijbewijs is onze jeugd verstoken van een sociaal leven en is zij voor eeuwig gekluisterd aan de ouderlijke woonst. U wil toch ook niet dat jongeren zich voor hun mobiliteitsbehoeften noodgedwongen moeten wenden tot minderwaardige vervoersmiddelen als bus of trein, om van de fiets maar te zwijgen. Inderdaad, het basisrecht op een rijbewijs misstaat niet tussen de andere basisrechten uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Wat zijn recht op onderwijs, huisvesting, voeding en geneeskundige zorgen nog waard zonder rijbewijs? Ook in basisrechten moeten er prioriteiten zijn.

Witte sokken roept zijn jonge lezers op om massaal in de pen te kruipen en brieven te sturen naar de Hoge Commissaris van de Mensenrechten. Het recht op rijbewijs moet onverwijld in de Universele Verklaring. Op die manier blijft het recht op rijbewijs geen louter Vlaamse aangelegenheid, maar kunnen onze medejongeren uit Somaliƫ, Bangladesh en Burkina Faso meedoen met het opwarmen van de aardbol. U wil toch niet dat iemand zou durven denken dat de Vlaamse jeugd alleen maar met zichzelf begaan is.

Geen opmerkingen: