Uitstraling Frans tanende
Met het Frans in Brussel en omgeving is het vergaan zoals indertijd met de schotelantenne. In het begin was de schotel een symbool voor maatschappelijk succes, nadien werd hij vooral gebruikt door allochtonen, vierde wereldbewoners en ander marginaal volk. Een beter gesitueerde die satelliettelevisie kijkt, doet dit nu in alle discretie.
Zo wees ook het feit dat je enkel Frans sprak, al dan niet met een Vlaamse tongval, erop dat je tot de betere kringen behoorde. Het Nederlands deugde enkel nog als communicatiemiddel met die lager gesitueerden, die vers van de hoeve kwamen. Een enkele keer, wanneer de Vlamingen naar Brussel marcheerden, schreef men "keer naar uw dorp" op een spandoek. Maar over het algemeen was er enkel schaamte als men moest toegeven dat men meer dan enkele woordjes Flamand kende.
Het Frans was de taal voor de zilverharige dame met bontjas in de patisserie, die het gecoiffeerde hondje in de handtas volpropt met zoeternijen. De gewichtige zakenbankier die zich ontspant met een partijtje bridge in de Cercle Gaulois. De door witte wijn benevelde intellectueel die tot in de vroeger uurtjes doorboomt over Foucault, Derrida of Lacan, zich in een Parijs café wanend.
Helaas zijn die tijden voorbij. De grandeur van de Francité wordt nu uitgedragen door eentalig franstaligen van een heel ander allooi. Een anonieme dame uit Ukkel getuigt:
Het is verschrikkelijk. Het zijn alleen nog maar werklozen, poetsvrouwen, stadswachters, straatvegers en zwartwerkers die nog eentalig willen zijn. De kassiersters van de Delhaize, negers, Marokkanen et j'en passe... Wie wil hiermee geassocieerd worden? Ik ben uit pure armoede Vlaams gaan leren.
Witte sokken kan het niet langer aanzien, en roept op tot een réveil van de Francophonie. Nu Olivier Maingain in alle randgemeenten franstalige verkiezingslijsten wil indienen, kunnen wij niet het risico lopen dat deze lijsten worden bevolkt door figuren waarmee de dame uit Ukkel zich niet wil associeren. Daarom roepen wij onze lezers met vooraanstaande maatschappelijke posities op om in hun openbare leven over te schakelen op het Frans en zich aan te melden bij Maingain. De inwoners van Merchtem, Dilbeek, Meise, Overijse en twaalf andere gemeenten rond Brussel zullen u dankbaar zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten