zondag, mei 22, 2005

Orthorexia, een nieuwe voedingstrend

U vindt van zichzelf dat u gezond eet. U begint de dag met een stevig ontbijt van muesli met sojamelk. Gewone melk doet u huiveren. Een koe is toch maar een vies beest, en wie weet welke chemicaliƫn er allemaal aan zijn te pas gekomen bij het industriƫle verwerkingsproces. 's Middag trakteert u zich op een slaatje van luzernekiemen en rode biet. Rode biet is immers een bron van vitamine C en kan zelfs kanker genezen. Uw avondmaal is een festijn van zilvervliesrijst, tofu-seitanbrochette en een salade van sojascheuten en vers zeewier.

U leeft bewust en eet bewust. Met uw ingevallen wangen, bleke teint, doffe ogen en verschrompelde figuur voelt u zich puur en rein. Eigenlijk voelt u zich superieur aan het plebs dat wel eens durft aan te schuiven aan de frituur of zich laat verleiden door een warme wafel op een koude winterdag. Uw vrienden hebben u niet meer te eten gevraagd sinds u uw eigen linzensalade mee had in een tupperwaredoosje. De zondagse kip bij uw ouders slaat u af. Wie wil zichzelf verontreinigen in tijden van dioxineplofkippen?

Als u zich aangesproken voelt door bovenstaande beschrijving, dan kunt u wel eens lijden aan het nieuwste snufje onder de eetstoornissen: orthorexia. De dwangmatige neiging tot gezond eten, of eerder, tot het eten van wat men zelf beschouwt als gezonde voeding. Gezond is het helaas niet. Er zijn zelfs mensen aan doodgegaan.

Moest u de symptomen bij uzelf herkennen, weet dat het nog niet te laat is. Wijzig meteen uw dieet. Begin met boterhammen met reuzel en bruine suiker of americain met friet. Bent u multicultureel ingesteld? Ga eens op culinaire verkenning bij uw allochtone buren en laat u verleiden door een mitraillette in de Marokkaanse snackbar. Het is nog halal ook. Bent u meer Europees ingesteld, probeer eens een gastronomische reis naar Engeland en laat u verwennen door een overdaad aan cholestorol.

Als bovenstaande raadgevingen u doen walgen, dan zit u met een probleem. U heeft dan een meer krachtdadige therapie nodig. Maak meteen een afspraak met deze dame.

Geen opmerkingen: