zondag, maart 27, 2005

Vervul uw burgerplicht

In deze periode van het jaar krijgen de burgers van dit land de belastingsafrekening in de bus. Misschien krijgt u geld terug en bent u terecht vervuld van een warm vreugdegevoel. Niet alleen ontvangt u een aardig bedrag, maar u heeft ook uw land gediend.

Veronderstel dat u 1.000 EUR terugkrijgt van de fiscus. Dan heeft u twee jaar geleden 1.000 EUR teveel betaald. Met dit bedrag had u een leuke citytrip met twee kunnen maken. Of, als u van het spaarzamere type bent, had dit bedrag u met een beetje handigheid belegd, 102,5 EUR intrest kunnen schenken. Maar u heeft verzaakt aan frivoliteiten en gemakkelijk geldgewin en heeft dit bedrag grootmoedig aan uw land geschonken. U bent een verantwoordelijk burger in deze economisch barre tijd met zijn pensioenvraagstukken en tekorten in de ziekteverzekering.

Maar misschien moet u 1.000 EUR bijbetalen. Hoe voelt u zich als u 102,5 EUR verdiend hebt op kosten van de gemeenschap? Voelt u zich niet een klein beetje parasiet? Vervul uw burgerplicht en stort meteen die 1.102,5 EUR.

Geen opmerkingen: