zondag, maart 20, 2005

Rachel hoax

Een hoax is een valse waarschuwing voor virussen en ander onheil. Ook valse oproepen voor het goede doel worden als hoax bestempeld. U weet dat u met een hoax te maken hebt, wanneer u wordt gevraagd de boodschap naar zo veel mogelijk bekenden te sturen.

De Rachel hoax is een succesvolle kettingmail die al jaren meegaat. Welke zijn nu de geheimen van een succesvolle hoax?

  • Laat de boodschap tot het hart spreken. Met het tropisch regenwoud of een ziek kind scoort u altijd. Als u wat anders wilt, helpt het ook om in te spelen op angstgevoelens (besmette rattenurine) of op hebzucht (gratis tickets voor Kinepolis)
  • Het doorsturen van de boodschap moet resultaat hebben. Alle mails maken deel uit van een petitie voor de Braziliaanse regering. Of per doorgestuurde mail betaalt de internet provider een vast bedrag. Alleen, hoe kan de internetprovider weten hoe vaak een bepaalde mail wordt doorgestuurd?
  • Speel in op schuldgevoelens. De lezer die de kettingmail niet wil doorsturen is een slecht mens.
  • Als het bovenstaande niet helpt, bedreig de lezer. Als hij de mail niet doorstuurt, kent zijn leven vanaf nu alleen nog maar ongeluk. Doodsbedreigingen doen het nog beter.
De Rachel hoax draait al mee van voor 2000. De boodschap verandert wel eens. De ene keer heeft het kind leukemie, de andere keer een hersentumor. In één versie is ze tien maanden, in een andere versie tien jaar. De afzender is nu eens George Arlinton uit Victoria Falls, Zimbabwe, dan weer Christian Berghmans uit Mont-Sint-Guibert of professor Dennis Shields uit New York. AOL betaalt per doorgestuurde mail altijd 34 cent, maar soms US dollarcent, soms eurocent en ook wel eens zimdollarcent.

Vaak worden berichten samengenomen. Dit geeft dan een lichtjes inconsistent verhaal. Onderstaand voorbeeld is een samenvoeging van de Rachel hoax en de Dave Matthews hoax. In het eerste deel van de tekst betalen AOL en ZDNET 34 cent voor een operatie. In het tweede deel van de tekst heeft het kind (waarschijnlijk een ander kind dan Rachel) nog maar zes maanden te leven en is een operatie nutteloos. Toch spoort de briefschrijver de lezer aan om de mail verder te sturen.

Goeiedag, ik ben een jonge papa van 29 jaar. Mijn vrouw en mezelf hebben samen een schitterend leven gehad. We hebben een kind. Haar naam is Rachel en ze is 10 jaar. Onlangs heeft de dokter een hersenkanker in haar kleine lichaam gedetecteerd. Er is slechts 1 manier om haar te redden: een operatie. Spijtig genoeg hebben we niet voldoende geld om dit te AOL en ZDNET steunen ons. Het enige wat ze kunnen doen is het volgende: ik stuur u deze email en u stuurt hem door naar andere personen. AOL zal deze email volgen en tellen hoeveel personen hem ontvangen hebben. Elke persoon die deze email opent en hem naar tenminste 3 personen doorstuurt, schenkt ons 32 eurocent. Alsjeblief, help ons. Neem de tijd om dit te lezen want op een dag zal de muziek ophouden. Het leven is zo kort. Omdat je zo snel door het leven holt, mis je de helft van het plezier van je bestaan. Omdat je bezorgd bent en je je de dag door zorgen maakt is het net als een ongeopend cadeau dat je wegwerpt...
Het leven is geen koers, je moet je levensritme vertragen. De tijd nemen om naar de muziek te luisteren alvorens het liedje ten einde is. AUB stuur dit door zodat je een klein meisje steunt. AUB stuur dit door naar iedereen die je kent... Het is de vraag van een klein meisje die weldra deze wereld zal verlaten omdat ze een slachtoffer is van een verschrikkelijke ziekte: KANKER.
Bedankt voor de moeite, dit is geen kettingbrief, maar een keuze voor ieder van ons om een klein meisje, dat aan een serieuze en fatale vorm van kanker lijdt, te redden. Dit kleine meisje, dat slechts 6 maand meer te leven heeft, zou graag een brief sturen aan iedereen met de boodschap om je leven zo vol mogelijk te beleven want zij zal nooit afstuderen... Zij zal nooit trouwen, noch kind(eren) krijgen. Door dit bericht naar zoveel mogelijk personen te sturen, kan je haar en haar familie een beetje hoop geven. Iemand heeft deze brief naar 500 personen gestuurd!!! Ik weet dat je dit zeker naar 5-6 personen kan sturen. Een kleine inspanning... En ben je te egoïstisch om 10-15 minuten van je tijd te spenderen om dit bericht naar enkele personen door te sturen, wel dan ben je een zieke geest. Denk dan gewoon aan het feit dat dit JOU of je kind ook kan overvallen!Dank je, vernietig deze getuigenis niet, laat ze rondcirkelen.

Wij laten de getuigenis niet rondcirkelen, maar publiceren hem hier, in de hoop dat dit toch enkele van onze lezers zal behoeden voor het argeloos doorsturen van kettingmails. Of, anderzijds, nu wij u de succesformule hebben verklapt, waarom niet zelf eens iets proberen? Met een beetje geluk verschijnt uw verzinsel op Hoaxbusters.

Meer weten?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ben heel erg blij dit bericht gehad te hebben en te weten dat dit soort zaken virussen verspreiden.Het is te hopen, dat andere gebruiken dit ook lezen en zich niet meer schuldig maken aan het verzenden van dergelijke brieven

Anoniem zei

Ben er ook ooit een keer achter gekomen doordat iemand het zei dat het een Hoax betrof.

Anoniem zei

heb deze vandaag ook weer gekregen. k heb m niet doorgestuurd, k stuur eigenlijk nooit kettingmails door, maar voelde me wel n beetje schuldig. nu hoeft dat gelukkig niet meer

Anoniem zei

ik heb de mail door gestuurd ik ben nu aan www bezig voor hun te steunen en naa de www gaa ik nog harder in het vuur voor hun geld bij een spaaren ik kan hulp gebruiken hoor ik ben zzelf ook maar 12 jaar dus laat maar iets achter als je wild helpen bij een te spaaren of andere dingens