maandag, april 03, 2006

Sluit de universiteit

In het hoogst lezenswaardige Knack van 29 maart staat te lezen dat zestig procent van de jongeren aan hoger onderwijs begint. Zelden leidt dit tot maatschappelijk succes. De meeste afgestudeerden starten hun loopbaan beneden hun niveau. Ze zetten koffie op een bureel of poetsen de schoenen van het kaderpersoneel. In de humane richtingen zit een jaar na het afstuderen zelfs één opvijf zonder werk.

Anderzijds is er een schrijnend tekort aan metsers, dakdekkers, vloerders en vooral plakkers. Jongelui met een diploma in deze bouwtechnische richtingen kiezen hun werkgever zelf. Of, als zelfstandige kiezen ze zelf hun opdrachtgever. Komt er een vloerder bij u thuis, dan kijkt hij (altijd hij, geen gelijke kansen in de bouw) eerst wat rond. Ligt er niet te veel stof? Is het warm genoeg? Staat er genoeg cola in de koelkast? Ook de loodgieter verwacht dat u zijn werk al wat voorbereidt: kokers openen, gordijnkasten weghalen, gaten boren, buizen leggen en de kranen aansluiten. Op het einde van de dag komt hij eens kijken of het goed is. Alleen ingezetenen van de Slavische landen - die nog gewoon zijn om voor de kost te werken - helpen u uit de nood.

Witte Sokken betreurt deze evolutie en zegt zijn volle steun toe aan het technisch onderwijs. Er moeten dringend meer vaklui komen. Helaas zijn ouders niet te overtuigen om hun kind toe te vertrouwen aan een vakschool. Wie wil er nu de moeder zijn van een gyprocwerker? De politiek torst hier een zware verantwoordelijkheid. Heeft de minister van onderwijs niet gezegd dat zo veel mogelijk jongeren naar het hoger onderwijs moeten?

Wij kennen ondertussen de kwalijke gevolgen van dit betreurenswaardig beleid. Daarom pleit Witte Sokken voor drastische maatregelen. Alle werkloze universitairen op leercontract. De grens voor de Polen moet terug open. En alle universiteiten moeten dicht. Voor onbepaalde tijd.

Geen opmerkingen: