vrijdag, maart 11, 2005

Vastgoedbubbel op barsten?

De prijzen van koopwoningen staan op ongekende hoogten. Zelf voor een arbeidershuisje betaal je in Brussel en omgeving 200.000 EUR of meer. Is het nog verstandig om in die omstandigheden een huis te kopen? Nee, zegt The Economist. De huizenprijzen zijn overgewaardeerd. Dat zie je aan de volgende indicatoren:

  • Jonge gezinnen kunnen zich geen koopwoning meer veroorloven.
  • De hoge verhouding tussen huizenprijzen en huuropbrengsten. Deze verhouding is de laatste dertig jaar nog nooit zo hoog geweest.
In deze omstandigheden zullen vastgoedprijzen minder stijgen dan de inflatie. In reƫle termen worden huizen minder waard. Stel dat je zo een overgewaardeerd huis koopt en het na zeven jaar verkoopt (wat voorkomt bij alleenstaanden en jonge koppels) dan realiseer je slechts een beperkte meerwaarde. Je hebt wel meer betaald aan intresten en kosten, dan wanneer je die zeven jaar had gehuurd.

Daarom raadt The Economist jonge gezinnen aan om te huren, en hun spaarcenten voorlopig te beleggen in aandelen, waarvan bewezen is dat die - op lange termijn toch - altijd een hoger rendement hebben dan vastgoed.

    2 opmerkingen:

    Anoniem zei

    Wie deze raad had opgevolgd kijkt nu aan tegen 50% verlies...

    Anoniem zei

    en wat voor wie de raad vanaf nu opvolgt?
    21/11/2010